Import af El- og hybridbiler

Overvejer du en el-, hybrid- eller en plugin-hybridbil?
Det er tydeligt, at den danske regering målrettet arbejder på at få en større del af de danske bilejere til at vælge enten en hybrid- eller elbil. Den seneste afgiftsændring, hvor beskatningen af fossildrevne biler får et mærkbart løft opad, mens afgifterne på ”grønne” biler lettes, skal fremskynde denne omstilling.

Endnu har danskerne ikke helt accepteret elbilerne, blandt andet fordi deres rækkevidde og opladningsmulighederne er utilstrækkelige, men til gengæld har de nu taget hybriderne og plugin-hybriderne til sig.

Overvejer du at køre med på den grønne bølge, er det klogt at forberede dig grundigt, inden du skrider til handling. Der er væsentlige faktorer, som spiller ind i forhold til både økonomi- og drifts- og garantiforhold, som kan afgøre, om investeringen lønner sig både mentalt og pengemæssigt.

Her en kort introduktion til udfordringerne:

Elbilen
Elbilen har mange fordele, men også nogle ulemper, som kan være svære at leve med.

På fordelssiden kan bl.a. nævnes:

 • Sjov at køre, stærk motor
 • Bedre for miljø og klima
 • Billigere at køre i, lavere driftsomkostninger
 • Mindre støj i kabinen
 • Automatgear, jævn og kraftig acceleration
 • Højere gensalgsværdi
 • Store afgiftsfordele netop nu
 • Gratis parkering i flere byer.

På ulempesiden kan bl.a. nævnes:

 • Batteriet mister kapacitet med tiden
 • Væsentlig mindre fleksibilitet ved optankning
 • Tungere vægt
 • Dyrere end tilsvarende traditionelle biler
 • Ringere rækkevidde om vinteren
 • Få muligheder for anhængertræk
 • Større forbrug ved høj hastighed på motorvejen
 • Begrænset udvalg på brugtbilsmarkedet.

Om du vil tage det store spring og køre 100% elektrisk afhænger fuldstændig af dit kørselsbehov og dine prioriteringer i dagligdagen. Hvis du sympatiserer med tanken om de grønne biler og føler, at du kan leve med ulemperne og har lyst til at vise dine holdninger, så skal du nok prøve det. Ulemperne vil mindskes, efterhånden som flere og flere køber elbiler, og fabrikkerne skruer op for udviklingsblusset.

Omvendt skal du nok vente, hvis dit kørselsbehov gør, at du har brug for fleksibilitet både sommer og vinter, i byen og på motorvej, i fritiden, og når du skal på ferie.Hybridbilen
Hybridbilen, som selv producerer en vis mængde el, mens den kører, er attraktiv, fordi den bruger enten benzin eller diesel, som den primære energikilde, men løbende supplerer med el. Den kører markant længere på literen, men det gælder ikke, hvis du kører aggressivt og på motorvej. Du kan ikke få anhængertræk på alle hybridbiler, og nogle må kun trække en lille trailer eller have en cykelholder monteret.

Undersøgelser viser, at værditabet på en hybridbil er det samme eller en lille smule mindre end en tilsvarende benzin- eller dieselbil. FDM har beregnet værditabet til mellem 55-57 % over fem år

Plugin-hybriden
Plugin-hybriden har den fordel, at den kan køre som en elbil på korte afstande (40-65 km), og når du skal køre langt, fortsætter bilen på benzin eller diesel. Den har kortere ladetid end en elbil, men elmotoren fylder i bilen og gør den tungere, hvilket kan give mindre bagageplads og også mindre plads i kabinen. Desuden kan den ekstra vægt ødelægge benzinøkonomien, hvis du ikke regelmæssigt lader bilen op. For plugin-hybriden gælder det også, at ikke alle kan monteres med anhængertræk.

For tiden er plugin-hybrider meget billige i Danmark, fordi registreringsafgiften er væsentligt reduceret. Det betyder, at værditabet typisk vil være lavere end tilsvarende diesel- eller benzinbiler af samme størrelse. FDM har beregnet værditabet til mellem 50-54 % over fem år.

Der er generelt ikke længere garanti på hybridbilerne, men der kan være udvidet garanti på batteripakken. Udviklingen har gjort, at prisen på batterier hastigt falder, men du bør kontakte mærkevareværkstedet og forhøre dig om den økonomiske risiko, hvis uheldet er ude. En hel batteripakke til en plugin-hybrid kan koste over 100.000.

En anden væsentlig faktor er, at faste service- og reparationsaftaler på plugin-hybridbilen ifølge FDM er ca. 15 % dyrere end for en diesel- eller benzinbil, hvilket ikke er overraskende. Bilerne har to drivlinjer, og derfor er de også mere komplicerede. Desuden kan der være ekstra fare for udgifter til reparation af bremserne, fordi motorbremsen ofte aktiveres automatisk, hvilket kan gøre de normale bremser sløve på grund af rust.

Et tredje afgørende punkt for plugin-hybridens økonomi er muligheden for el-opladning. Det helt ideelle er selvfølgelig opladning hjemme via egen ladestander. Men bor du i lejlighed, vil afstanden til stedet, hvor den (ledige) ladestander er placeret, være en konstant udfordring. Det øger risikoen for at undlade eller udsætte opladningen, og så kører du færre kilometer på literen i en tungere bil.

Hvad siger eksperterne?
Ny forskning offentliggjort i bl.a. JP og Information den 26.08.21 påviser, at pluginhybriderne i mange tilfælde udleder to til fire gange så meget CO2, som hidtil antaget. Dermed er bilerne faktisk i mange tilfælde lige så klimaskadelige som almindelige benzin- og dieselbiler, konkluderer studiet, der er baseret på brugerundersøgelser af omkring 100.000 biler fra Tyskland, Holland, Norge, USA, Canada og Kina.

Eksperterne kalder undersøgelsen ”det største datagrundlag, der findes i den videnskabelige litteratur”, og det konkluderer altså, at ud fra en klimabetragtning er der intet vundet ved at give pluginhybriderne milliardstore skatterabatter. I praksis er pluginhybriderne simpelthen ikke ”grønne biler”, fordi forbrugerne ikke kører som i de testscenarier, forskerne har gennemført. Jeppe Juul, der er seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling og ekspert i grøn transport kommer med følgende klare konklusion:

”Som udgangspunkt er pluginhybriden en ringere bil end en fossilbil. Det koster mere CO2 at producere pluginhybriden end en tilsvarende fossilbil, og lader man den ikke op, udleder den også mere CO2 end en tilsvarende fossilbil”.

Hvad siger EU?
Dertil kommer, at EU-Kommissionen for nylig har besluttet, at pluginhybrider fra 2026 ikke længere må bære mærkatet ”grønne”, da de også udleder CO2. På den baggrund kan det virke kynisk i forhold til klimasituationen, at den danske regering har valgt at give milliarder i afgiftsrabat til pluginhybriderne, fordi de regner med, at pluginhybriden er mere ”spiselig” for den danske forbruger end elbilen.

Men hvad sker der i 2026, når bilafgifterne igen skal diskuteres?

Weiss Leasing hjælper dig
Mens det naturligvis er en personlig og subjektiv afgørelse, som skal klarlægge, om du fortsat vil køre i et fossildrevet køretøj eller ønsker at skifte til en el-, hybrid- eller pluginhybridbil, så er det imidlertid et faktum, at salget af el- og hybridbiler er eksploderet i Tyskland. I Weiss Leasing kan vi se, at de autoriserede forhandlere for tiden har mange 1-2 år gamle, topudstyrede el-biler, hybrider eller plugin-hybrider til salg.

Denne udvikling er igangsat af den tyske regering, som giver et mærkbart tilskud til købet af disse biler. Afhængig af listeprisen modtager el-bilerne typisk mellem 5000-8000 Euro og plugin-hybriderne mellem 3.750 og 4.500 Euro. Det udnytter de tyske bilkøbere i stor stil til hurtigere bilskift. Ordningen, der er godkendt af EU, fortsætter foreløbig til 2025.

Det betyder, at vi har mulighed for at importere en næsten ny lækker el- eller hybridbil, hvor fabriksgarantien stadig gælder, med få kilometer på klokken og alt det udstyr, du kan ønske dig. Hvis bilen blot har de rigtige miljøegenskaber og overholder Euro 6 normen, kan vi importere den med en forbavsende lav afgift i Danmark.

Brugtbilsmarkedet for el- og hybridbiler er stadig ungt i Danmark. Derfor er der ofte kun få brugte til salg. I Tyskland får du et meget større udbud, du kan vælge imellem, og til en langt bedre priser Køber du den til den rette pris og med de rette egenskaber, kan du skønsmæssig spare mellem 50.000 – 75.000 kr. Desuden undgår du de 3-6 måneders ventetid, som er, hvis du bestiller en ny.

Er du interesseret i at høre mere om import af elbil eller hybridbil…

Kontakt os på 22491199 eller info@weissleasing.dk og lad os drøfte mulighederne for at finde din drømmebil i Tyskland.